Obiad niedzielny…

… zjem za chwilę. Dokładnie: gorący barszczyk, który został z wczorajszej imprezy sylwestrowej, byłem właśnie wypiłem. I jestem nasycony. Na razie. Czekając na drugie danie /kluski jeszcze nie wypłynęły/, postanowiłem dać ci coś  ku kawie : może „pijaka” z „Ziarenka”, cynamonkę Ogińskiego, a może deser Pavlova ? / audycja zawiera lokowanie produktu /…

Pavlova – deser australijski i nowozelandzki, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini bądź owocami kiwi.

Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej – tradycja głosi, że pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Jednak do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku.

No ale moja droganie mam już czasu ci kolejnych propozycji przedstawiać. KLUSKI WYPŁYNĘŁŁY.   Musisz się więc zadowolić tym……